KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH

Kapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny.

Kapuśniak na żeberkach


SKŁADNIKI:

  • 2 l wody
  • 650 g żeberek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 4 ziemniaki – 380 g
  • 1 seler – 130 g
  • 2 marchewki – 230 g
  • 1 pietruszka – 120 g
  • 1 mały pęczek natki
  • kawałek pora – jasna część – 30 g
  • 1 cebula – 140-145 g
  • 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki vegety natur
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki majeranku, szczypta kminku
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

Warzywa warzone były przed obraniem.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka. Dodaję kolejno: ziele, liście laurowe, vegetę, pęczek natki i obraną włoszczyznę (oprócz cebuli i ziemniaków). Zalewam 2 litrami wody.

Wstawiam gaz i zagotowuję. Zbieram szumowiny, tj. powstającą na powierzchni zupy biało-szarą pianę. Zmniejszam gaz i gotuję zupę na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 50 minut.

Po tym czasie odcedzam zupę na dużym sicie.

Do samego wywaru wkładam podzielone na kawałki mięso oraz marchew.

Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła.

Kapustę lekko odciskam, kroję drobno. Dodaję ją do smażonej cebuli na patelni oraz wlewam 6 łyżek soku z kiszonej kapusty. Smażę ok. 15 minut na średnim ogniu często mieszając.

Tak przesmażoną kapustę z cebulą dodaję do zupy wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotuję do miękkości ziemniaków, przyprawiam majerankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem, do smaku.
Zupę na talerzu dekoruję rzeżuchą.


Smacznego!

Zasmakuj Kuchni

8 odpowiedzi do “KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.