Kapusta czerwona zasmażana z jabłkiem

Zdrowy i o pięknym kolorze dodatek do obiadów. Możecie podawać ją z różnymi mięsami, szczególnie polecam z kotletami mielonymi czy kaczką. Uwielbiam!

Składniki:

  • Pół główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • cukier
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • ocet winny
  • łyżeczka miodu
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i wsypujemy do garnka z 1/2 wody, gotujemy około 30 minut do miękkości z liściem laurowym, łyżką cukru i zielem.

Jabłko ścieramy na tarce o grubszych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem. Gdy się ładnie połączą dodajemy miód i ocet, mieszamy dokładnie.

Gdy kapusta będzie miękka odlewamy trochę wody i dodajemy farsz z patelni razem z powstałym sosem.

Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.