Kapusta z boczniakami i kiełbasą

Dziś propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta, do obiadu, ziemniaków i kubka barszczu.

Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 460 g kiełbasy
  • 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg)
  • 2 duże cebule
  • 500 g passaty
  • 1750 l wody lub lekkiego bulionu
  • 6 owoców jałowca (suszonych)
  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk, mielony kminek do smaku
  • olej rzepakowy
  • do podania świeżo skrojony koper

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty odcinam głąb, usuwam wierzchnie liście. W dużym garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością soli. Wrzucam najpierw jedną kapustę, gotuję kilka minut, wyjmuję. Wkładam drugą, postępuję podobnie. U mnie dwie się nie zmieściły na raz. Tak ugotowane kapusty studzę, kroję na cztery, następnie drobno siekam nożem.

Wrzucam ją do dużego garnka, zalewam wodą, dodaję jałowiec, liście i ziele, gotuję do miękkości.

Grzyby myję, oczyszczam, siekam na kawałki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Kiełbasę kroję na półksiężyce.

Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam na nim kiełbasę, gdy lekko się zrumieni dodaję posiekane cebulę i grzyby. Podsmażam kilka minut, przyprawiam lubczykiem i ostrą papryką. Dodaję do kapusty w garnku, wlewam przecier, przyprawiam do smaku. Gotuję kilka minut do połączenia, często mieszam.

Podaję do ziemniaków lub pieczywa. Część mrożę lub wekuję.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi do “Kapusta z boczniakami i kiełbasą”

    1. To duża porcja, więc z 1 kg wołowiny, wieprzowiny lub mixu się przyda, takiej na gulasz, np. kawałki szynki, łopatki, będzie w sam raz;)
      Pozdrawiam, smacznego 😊

Pozostaw odpowiedź Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.