Dziś propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta, do obiadu, ziemniaków i kubka barszczu.
Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 250 g boczniaków
- 460 g kiełbasy
- 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg)
- 2 duże cebule
- 500 g passaty
- 1750 l wody lub lekkiego bulionu
- 6 owoców jałowca (suszonych)
- 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk, mielony kminek do smaku
- olej rzepakowy
- do podania świeżo skrojony koper
PRZYGOTOWANIE:
Z kapusty odcinam głąb, usuwam wierzchnie liście. W dużym garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością soli. Wrzucam najpierw jedną kapustę, gotuję kilka minut, wyjmuję. Wkładam drugą, postępuję podobnie. U mnie dwie się nie zmieściły na raz. Tak ugotowane kapusty studzę, kroję na cztery, następnie drobno siekam nożem.
Wrzucam ją do dużego garnka, zalewam wodą, dodaję jałowiec, liście i ziele, gotuję do miękkości.
Grzyby myję, oczyszczam, siekam na kawałki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Kiełbasę kroję na półksiężyce.
Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam na nim kiełbasę, gdy lekko się zrumieni dodaję posiekane cebulę i grzyby. Podsmażam kilka minut, przyprawiam lubczykiem i ostrą papryką. Dodaję do kapusty w garnku, wlewam przecier, przyprawiam do smaku. Gotuję kilka minut do połączenia, często mieszam.
Podaję do ziemniaków lub pieczywa. Część mrożę lub wekuję.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Świetny przepis. A jakbym chciał zamiast kiełbasy mięsa dac to ile Pani radzi?
To duża porcja, więc z 1 kg wołowiny, wieprzowiny lub mixu się przyda, takiej na gulasz, np. kawałki szynki, łopatki, będzie w sam raz;)
Pozdrawiam, smacznego 😊
Dziekuje za odpowiedz. To wybiore szynke i podsmaze. Pozdrawiam:)