KAPUSTA Z GROCHEM

Kapusta z grochem lub groch z kapustą to tradycyjna potrawa wigilijna, bardziej lub mniej znana i popularna w polskich domach. Dla mnie nowość. W rodzinnym domu w święta królowały krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi podawane do barszczu, także bigos podany na bogato do świątecznej pieczeni w Boże Narodzenie. Kto nie jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem w tej wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko na świąteczny stół. Kapusty z grochem wychodzi cały garnek, można go podzielić dodając do drugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy 😉 Nadmiar spokojnie zamrozicie. Polecam przepis!

SKŁADNIKI:

  • 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką)
  • 300 g łuskanego, suchego grochu, u mnie połówki
  • 3 większe cebule, obrane, drobno posiekane
  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz, 2 lekko czubate łyżeczki cukru pudru
  • opcja: większa szczypta mielonego kminku
  • 5 szklanek wody
  • 11 łyżek oleju

Uwagi do przepisu:

  1. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  2. Kapusty nie płuczę, a jedynie dobrze odciskam i drobno siekam nożem.
  3. Do kapusty z grochem wykorzystałam groch łuskany, połówki, jeśli chcecie możecie dodać cały, pamiętajcie jednak że dłużej się będzie gotował.
  4. Kapustę z grochem można podać z zasmażką z masła i mąki. Rozpuścić ok. 100 g masła i wsypać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać rózgą kuchenną, dodać do kapusty z grochem.
  5. Aby mi wyszło 1300 g kiszonej kapusty odciśniętej kupiłam dwa pojemniki kapusty z marchewką o pojemności 1 kg, po dokładnym odciśnięciu wyszło 1300 g kapusty kiszonej.
  6. Jeśli chcecie dajcie więcej grochu.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przepłukania grochu, zalania go wodą i moczenia go w zimnej wodzie przez całą noc. Zalewam go wodą, tak by dokładnie i z lekkim zapasem przykryła groch. Odstawiam na blat. Groch przez noc napęcznieje.

Rano przelewam groch z wodą do garnka, zagotowuję, zbieram pianę, następnie zmniejszam gaz i gotuję na wolnym ogniu przez 60 minut. Garnek przykrywam lekko uchyloną pokrywką. Czasem mieszam, w razie potrzeby dolewam wody. Odcedzam, odkładam na bok.

Kapustę odciskam dokładnie, nie płuczę. Jeśli wolicie mniej kwaśną kapustę opłuczcie ją pod bieżącą wodą i dokładnie odciśnijcie. Ja tego nie robię, dla mnie kapusta jest w sam raz.

Kapustę drobno siekam. Wrzucam ją do garnka, wlewam wodę, dodaję liście i ziele, gdy woda się zagotuje zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem do miękkości. Trwa to około 60 minut.

Cebule obieram, siekam drobno. Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę. Smażę do momentu zeszklenia się cebuli. Po tym czasie lekko pieprzę świeżo zmielonym pieprzem oraz posypuję cukrem pudrem, dodaję do kapusty wraz z odcedzonym i ugotowanym grochem, przyprawiam (opcja) kminkiem i do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Gotuję jeszcze razem bez przykrywki ok. 10 minut.

Jeśli chcecie możecie dodać zasmażkę z masła i mąki.

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.