Kapustę zasmażaną przygotowuję najczęściej z młodej kapusty – z dużą ilością świeżego kopru, czasem z grzybami, w wersji mięsnej lub bez. Przypomina o sezonie letnim, wspaniale pachnie. Taka lekka młoda kapusta z koprem i świeżo zmielonym pieprzem wspaniale komponuje się z grillowymi klimatami do porządnego kawałka mięsa. Uwielbiamy także wersję bez dodatków – kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka;) Pajda chleba lub młode ziemniaczki.
Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę.
Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami i sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 100 g boczku
- 8-9 pieczarek
- 2-3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu
- opcjonalnie: niewielka ilość vegety natur
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę odciskam z nadmiaru soku, szatkuję. Gotuję do miękkości z niewielką ilością wody, ziela i liści.
Na dużej głębszej patelni wytapiam nieduże kawałki pokrojonego boczku. Gdy będzie lekko chrupiący dodaję poszatkowaną drobno cebulkę i pieczarki, w razie potrzeby dodaję niewielką ilość oleju.
Miękką kapustę w razie potrzeby odcedzam z wywaru – najczęściej woda lekko odparowuje, bo nie wlewam jej dużo, i dodaję do boczku, cebuli i pieczarek na patelni, podsmażam, lekko przyprawiam do smaku. Dodaję niewielką ilość wody z pozostałego wywaru, w którym gotowała się kapusta, mieszam, gotowe! Jeśli chcecie rzadszą kapustę gotujcie ją w większej ilości wody, którą potem dodacie do kapusty zasmażanej na patelni.
Podaję od razu, choć następnego dnia, wydaje się że jest jeszcze lepsza!
Smacznego 🙂