Karkówka pieczona

Pyszna i miękka karkówka pieczona to propozycja dodatku do pieczywa na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje podana na ciepło w roli obiadowej: w sosie własnym z ziemniakami i surówką. To mięsny wypiek, który sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach czy na Wielkanoc. Karkówkę pieczoną polecam z domowym, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym sosem chrzanowym z mojego przepisu. Jeśli lubisz dania z karkówki spróbuj koniecznie pysznej i aromatycznej karkówki po cygańsku.

Karkówka pieczona


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka lubczyku, 3 płaskie łyżeczki majeranku, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję pod zimną bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i układam w naczyniu żaroodpornym.

W miseczce mieszam 3 łyżki oleju z łyżeczką octu jabłkowego, wsypuję przyprawy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam dokładnie.

Porada. Do marynaty możesz dodać także czubatą łyżeczkę musztardy.

Mięso obwiązuję sznurkiem do mięsa, aby zachowało ładny kształt. Nacieram mieszanką przypraw z olejem. Pomiędzy sznurek a mięso wkładam dwa liście laurowe. Tak przygotowaną karkówkę odstawiam na 24 godziny pod przykryciem do lodówki. Mięso – zamiast układać w naczyniu żaroodpornym z pokrywką możesz zawinąć w folię aluminiową. Zamarynowaną karkówkę możesz trzymać w lodówce do 48 godzin.


Polecam także marynatę kawową – 4 płaskie łyżki mielonej kawy, 4 płaskie łyżki słodkiej papryki mielonej, 3 łyżki brązowego cukru, szczyptę soli. Wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw, zamarynuj 24 godziny i piecz jak dalej w przepisie.


Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki, aby osiągnęło lekko temp. pokojową. Około 30 minut wystarczy. Podlej dno naczynia 2 łyżkami zimnej wody.

Możesz karkówkę obłożyć 2 dużymi cebulami. W tym celu obierz 2 duże cebule, przekrój każdą na cztery i wyłóż obok mięsa, po obu stronach. Podczas pieczenia mięsa z dodatkiem cebuli karkówka zyska dodatkowy aromat.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Mięso piecz do 2 godzin bez przykrycia. W połowie pieczenia przekręć je na drugą stronę. Polewaj kilka razy powstałym sosem.

Mięsa przed pieczeniem nie trzeba obsmażać na patelni.

Jeśli lubisz i używasz, możesz mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć szczelnie i piec jak w przepisie wyżej.

Karkówkę po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Podawaj z sosem chrzanowym, na kanapki lub na ciepło jako składnik obiadu.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

5 odpowiedzi na “Karkówka pieczona”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.