Pyszna i miękka karkówka pieczona to propozycja dodatku do pieczywa na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje podana na ciepło w roli obiadowej: w sosie własnym z ziemniakami i surówką. To mięsny wypiek, który sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach czy na Wielkanoc. Karkówkę pieczoną polecam z domowym, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym sosem chrzanowym z mojego przepisu. Jeśli lubisz dania z karkówki spróbuj koniecznie pysznej i aromatycznej karkówki po cygańsku.
Karkówka pieczona
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg karkówki
- 3 łyżki oleju
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka lubczyku, 3 płaskie łyżeczki majeranku, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję pod zimną bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i układam w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce mieszam 3 łyżki oleju z łyżeczką octu jabłkowego, wsypuję przyprawy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam dokładnie.
Porada. Do marynaty możesz dodać także czubatą łyżeczkę musztardy.
Mięso obwiązuję sznurkiem do mięsa, aby zachowało ładny kształt. Nacieram mieszanką przypraw z olejem. Pomiędzy sznurek a mięso wkładam dwa liście laurowe. Tak przygotowaną karkówkę odstawiam na 24 godziny pod przykryciem do lodówki. Mięso – zamiast układać w naczyniu żaroodpornym z pokrywką możesz zawinąć w folię aluminiową. Zamarynowaną karkówkę możesz trzymać w lodówce do 48 godzin.
Polecam także marynatę kawową – 4 płaskie łyżki mielonej kawy, 4 płaskie łyżki słodkiej papryki mielonej, 3 łyżki brązowego cukru, szczyptę soli. Wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw, zamarynuj 24 godziny i piecz jak dalej w przepisie.
Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki, aby osiągnęło lekko temp. pokojową. Około 30 minut wystarczy. Podlej dno naczynia 2 łyżkami zimnej wody.
Możesz karkówkę obłożyć 2 dużymi cebulami. W tym celu obierz 2 duże cebule, przekrój każdą na cztery i wyłóż obok mięsa, po obu stronach. Podczas pieczenia mięsa z dodatkiem cebuli karkówka zyska dodatkowy aromat.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Mięso piecz do 2 godzin bez przykrycia. W połowie pieczenia przekręć je na drugą stronę. Polewaj kilka razy powstałym sosem.
Mięsa przed pieczeniem nie trzeba obsmażać na patelni.
Jeśli lubisz i używasz, możesz mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć szczelnie i piec jak w przepisie wyżej.
Karkówkę po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Podawaj z sosem chrzanowym, na kanapki lub na ciepło jako składnik obiadu.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni
Wow!
Wyszla idealna. Piekłam 1 godzinę i 45 minut.
Miło mi 🙂
Z tego przepisu – wyszła mi bardzo soczysta i smaczna.
Polecam przepis.
😊👍
Bardzo smaczna z tego Przepisu.
Pozdrawiam:)