KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Karkówka po cygańsku to pyszne danie mięsne dla całej rodziny. To idealny pomysł na soczyste kawałki mięsa pieczone z warzywami. Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone z wody lub puree z koperkiem oraz surówka bądź sałata z jogurtem. Poniżej przepis plus kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 850 g karkówki
  • 2 czerwone papryki – 420 g
  • 1 spora cebula – 170 g
  • 400 g pieczarek
  • 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 4 łyżki oleju + olej na dno formy

Uwagi do przepisu:

  • Czas pieczenia może się różnić w zależności na jakiej grubości pokroiłeś mięso.
  • Do dania możesz dodać kilka posiekanych w plastry ogórków konserwowych lub kiszonych, a paprykę zastąpić konserwową. Ogórków nie podsmażaj z warzywami, jedynie dodaj do całego dania tuż przed wstawieniem do piekarnika.
  • Mięso możesz wcześniej zamarynować w kilku łyżkach octu winnego i koncentratu pomidorowego oraz przyprawach i przed ułożeniem do naczynia żaroodpornego obsmażyć krótko z obu stron na patelni uprzednio obtaczając je lekko w mące.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.

Paprykę kroję w paski a pieczarki w talarki lub na cztery.

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażam na nim cebulę z papryką, gdy cebula się zeszkli dodaję pieczarki, solę i pieprzę. Smażę kilka minut, często mieszam, by warzywa równomiernie się podsmażyły. Dodaję 3 łyżki koncentratu, mieszam, smażę 2 minuty.

Karkówkę kroję na plastry, układam w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, lekko spłaszczam. Przyprawiam z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami – słodką i ostrą.

Na tak przygotowane mięso wykładam równomiernie podsmażone warzywa, przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli korzystam to także układam posiekane na kawałki ogórki.

Karkówkę z warzywami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu i piekę około 2 godzin pod przykryciem – moje plastry były nieco grubsze od tradycyjnego mięsnego kotleta.

Karkówkę podaję z ziemniakami i sałatą.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “KARKÓWKA PO CYGAŃSKU”

  1. Świetny przepis. Jutro robimy z synem:)
    Dziękuję za kolejną inspiracje kulinarna. Lubimy mięso.
    Pozdrawiamy

      1. Danie jest obłędne i bardzo aromatyczne.
        Świetny pomysł na karkowke nie tylko z grilla. I nieco lżejsza bo nie smażona…dziekujemy!
        🙂😊

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.