Karkówka w occie winnym podana w chlebie na staropolskim bigosie

Moi Drodzy,

ten przepis, jak i wiele innych które możecie znaleźć w Internecie udowodni Wam, że karkówka nie tylko z grilla smakuje dobrze. Ta, smażona długo i delikatnie jest miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Również dzięki temu, że była marynowana w occie winnym. Podałam ją w większych kawałkach w chlebie na bigosie z kapusty kiszonej. Jest to wersja nieobowiązkowa, bardziej syta, polecam ją na zimowe chłodne dni. Możecie także podać samą karkówkę z chlebkiem.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • około 6 łyżek octu winnego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz według uznania
  • pół łyżeczki kardamonu
  • papryka ostra i słodka
  • chlebek okrągły do wydrążenia – będzie służył jako miska 🙂

Przygotowanie:

Jeśli macie czas zamarynujcie karkówkę na około 12h. Umyjcie ją, posmarujcie olejem (około 3 łyżki), dodajecie ocet winny, przyprawcie, pomasujcie aby dobrze wszystko obtoczyć w mięsie. Zostawcie w lodówce na 12h, jeśli nie macie czasu od razu po powyższych czynnościach przystąpcie do smażenia.

Rozgrzejcie olej, karkówkę pokrójcie w plastry około 2-3 cm. Wrzućcie na patelnię. Najpierw na większym ogniu ją przysmażcie, niech mięso ładnie się zamknie. Po około 5-6 minutach przykręćcie gaz, przykryjcie pokrywką i duście około 30-40 minut na wolnym ogniu.

Wychodzi naprawdę soczysta i bardzo aromatyczna.

Weźcie chlebek: odkrójcie nożem górną warstwę, około 3-4 cm (zależy jaki to chleb, musi powstać miseczka:), z reszty chlebka wydrążcie środek.

W takim chlebku ułóżcie po kolei: na dnie kilka łyżek bigosu, na górę pokrojone lub porwane na większe kawałki karkówki.

Jeśli nie chcesz nie musisz dodawać na dno bigosu (wiąże się to z dodatkową kuchenną pracą), możesz po prostu w chlebek wrzucić mięsko i zalać jakimś ulubionym sosem lub smażoną cebulką.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.