Karkówka z patelni

Karkówka z patelni z cebulą to świetna alternatywa dla mięsa serwowanego z grilla. Soczysta, dobrze doprawiona, delikatna i pyszna. Karkówka z patelni to super pomysł na danie obiadowe podane z ziemniakami, kaszą gryczaną lub pieczywem. Świetnie smakuje z dodatkiem grillowanych lub pieczonych warzyw, np. papryki, pomidorów, pieczarek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karkówkę z patelni, którą (zamarynowaną) w ten sam sposób przygotujesz także na grillu.

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry karkówki lub więcej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obierz i rozgnieć przez praskę.

Plastry karkówki umyj, lekko osusz i natrzyj przyprawami oraz czosnkiem. Jeśli nie masz świeżego czosnku, użyj suszonego. Mięso możesz lekko rozbić, lecz nie ma takiej potrzeby. Karkówkę odłóż do miski i polej niewielką ilością oleju. Dokładnie natrzyj w mięso przyprawy wraz z olejem. Mięso odstaw na dwie godziny do lodówki lub (najlepiej) na całą noc (jeśli masz czas).

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Przesmaż na nim dwie obrane i pokrojone w kostkę lub cienkie półplasterki cebule. Cebule smaż na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut często mieszając. Pod koniec smażenia posyp ją solą i pieprzem.

Do cebuli dołóż cztery plastry karkówki.

Karkówkę na patelni smaż przez kilka minut z obu stron aż stanie się miękka. Patelnię możesz przykryć pokrywką, lekko uchyloną.

Usmażoną karkówkę podawaj z ziemniakami, kaszą, pieczywem i warzywami, np. szaszłykami z cukinii, cebuli i papryki lub pieczonymi pieczarkami.

Smacznego

Karkówka z patelni

4 odpowiedzi na “Karkówka z patelni”

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *