Karkówka z warzywami

Karkówka pieczona z papryką, marchewką i cebulą to niezwykle aromatyczne i soczyste danie obiadowe. Karkówkę z warzywami podasz przez cały rok, z rozmaitymi warzywami pieczonymi do kasz, ryżu, potraw z ziemniaków. To super pomysł na obiad rodzinny, Święta, ciepłe danie na Sylwester. Do dania możesz dodać więcej papryk, czosnek oraz posiekane pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną karkówkę z ziołami pieczoną z warzywami.


Karkówka z warzywami


SKŁADNIKI:

  • 6 plastrów karkówki – 670 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • ¾ szklanki bulionu
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gotowa mieszanka przyprawy „zioła kuchni polskiej”*

* W skład gotowej, suszonej mieszanki o nazwie „zioła kuchni polskiej” wchodzą: natka pietruszki, szczypiorek, liść kopru, liść lubczyku, majeranek, tymianek, cząber, estragon. Do przyprawienia mięsa używam niecałą łyżeczkę przypraw. Możesz z niej zrezygnować lub skomponować podobną, własną mieszankę.

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Przygotuj składniki.

Mięso z karkówki myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję przyprawami z obu stron, wcierając je w mięso.

Umytą paprykę oczyszczam z gniazda nasiennego, kroję w paski, a paski na pół. Marchew obieram, odkrawam końce i kroję w plasterki.

Obraną cebulę kroję na osiem kawałków.


Krok 2. Mięso i warzywa ułóż w naczyniu.

Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układam warzywa, na nie plastry karkówki.

Do tak przygotowanego mięsa z warzywami wlewam ¾ szklanki bulionu, dodaję dwa liście laurowe i cztery kulki ziela angielskiego.


Krok 3. Upiecz mięso.

Karkówkę z warzywami piekę na środkowej półce piekarnika przez niecałe 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Ustawiam program grzanie góra plus dół bez termoobiegu.


Krok 4. Podlewaj mięso sosem.

Podczas pieczenia mięso z warzywami delikatnie mieszam 3 razy (co około pół godziny) podlewając je bulionem i sokiem powstającym podczas pieczenia. W połowie pieczenia mięso przewracam na drugą stronę.

Może się zdarzyć, że Twoja karkówka już po godzinie lub po 70 minutach pieczenia będzie miękka i dobra. Wszystko zależy m.in. od grubości mięsa, mocy piekarnika.

Karkówkę podaję z bagietką, grzankami, puree ziemniaczanym, kaszą lub ryżem.


Smacznego

Kuchnia Ani


 

3 odpowiedzi na “Karkówka z warzywami”

  1. Przepis wart zrobienia, karkowka miękka i pyszna. W tym zestawie poprostu idealna do ziemniaczkow. Polecam przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *