Karkówka pieczona z papryką, marchewką i cebulą to niezwykle aromatyczne i soczyste danie obiadowe. Karkówkę z warzywami podasz przez cały rok, z rozmaitymi warzywami pieczonymi. Do dania możesz dodać więcej papryk, czosnek oraz posiekane pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną karkówkę z ziołami pieczoną z warzywami.
Karkówka z warzywami
SKŁADNIKI:
- 6 plastrów karkówki – 670 g
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- ¾ szklanki bulionu
- 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gotowa mieszanka przyprawy „zioła kuchni polskiej”*
* W skład gotowej, suszonej mieszanki o nazwie „zioła kuchni polskiej” wchodzą: natka pietruszki, szczypiorek, liść kopru, liść lubczyku, majeranek, tymianek, cząber, estragon. Do przyprawienia mięsa używam niecałą łyżeczkę przypraw. Możesz z niej zrezygnować lub skomponować podobną, własną mieszankę.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z karkówki myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję przyprawami z obu stron, wcierając je w mięso.
Umytą paprykę oczyszczam z gniazda nasiennego, kroję w paski, a paski na pół. Marchew obieram, odkrawam końce i kroję w plasterki.
Obraną cebulę kroję na osiem kawałków. Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układam warzywa, na nie plastry karkówki.
Do tak przygotowanego mięsa z warzywami wlewam bulion (¾ szklanki), dodaję 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego.
Karkówkę z warzywami piekę na środkowej półce piekarnika przez niecałe 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Ustawiam program grzanie góra plus dół bez termoobiegu.
Podczas pieczenia mięso z warzywami delikatnie mieszam 3 razy (co około pół godziny) podlewając je bulionem i sokiem powstającym podczas pieczenia. W połowie pieczenia mięso przewracam na drugą stronę.
Może się zdarzyć, że Twoja karkówka już po godzinie lub po 70 minutach pieczenia będzie miękka i dobra. Wszystko zależy m.in. od grubości mięsa, mocy piekarnika.
Karkówkę podaję z bagietką, pieczywem z grilla, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną.
Smacznego.
Dzięki za ten przepis na karkówkę. Na pewno wykorzystam już niedługo. Na zdjęciach wygląda bardzo smakowicie, i tak samo na pewno smakuje 😉
Przepis wart zrobienia, karkowka miękka i pyszna. W tym zestawie poprostu idealna do ziemniaczkow. Polecam przepis.
Dziękuję 😉