Karminadle z fasolką szparagową i chili

Kotlety mielone wywodzące się z kuchni śląskiej. Przygotowałam je z mięsa wieprzowego (dawniej przygotowywano także z mięsa króliczego, dziś często wieprzowo-wołowego). W takim mięsie znajduje się dużo cynku, wit. B, żelaza, białka. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówkami, świetnie smakuje także z sałatą i jogurtem, buraczkami lub marchewką z groszkiem (tradycja!).

Karminadle są z dodatkiem papryczki chili, dzięki czemu w kotletach jest wyczuwalna delikatna pikanteria, która przełamuje smak fasolki. Do kotletów dodałam także ciętą zieloną fasolkę szparagową, która dodatkowo wzbogaca danie o składniki odżywcze, jest bogata w błonnik, zawiera kwas foliowy, ma niski indeks glikemiczny, obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera komplet witamin (A, C, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy z grupy B), minerały: wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor, a także elektrolity (sód i potas), które pomogą przywrócić równowagę w organizmie po infekcji. Jest niecenionym źródłem antyoksydantów i flawonoidów.

Dzięki powyższej liście zdrowotnych składników można na chwilę zapomnieć o tym, że są smażone. Smażone na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, odsączone na papierowym ręczniku, można mi wybaczyć;) Aromatyczne karminadle zawdzięczają także swój smak przyprawom i suszonemu pomidorowi… Nie mogło być inaczej! Do tego puree z mlekiem i ulubione dodatki – smacznego:)

Składniki (na 9 kotletów):

  • 330 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, karkówka lub schab)
  • 1 mała cebulka
  • 1 suszony pomidor z zalewy
  • połowa papryczki chili
  • nieduża garść zielonej ciętej fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, kebab-gyros
  • 1/3 szklanki wody
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozgniatam delikatnie widelcem mięso.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się lekko zeszkli dodaję pokrojonego w kosteczkę suszonego pomidora i chili.
  3. Po chwili dodaję mrożoną fasolkę, chwilę duszę pod przykryciem, studzę.
  4. Do mięsa w miseczce dodaję składniki z patelni wraz z olejem, dodaję wodę, przyprawiam, formuję kulki, lekko spłaszczam i smażę na rumiano z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.