Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami

Klasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Pyszne danie z dodatkiem potraw z ziemniaków i dobrej surówki lub mizerii.


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa zmielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 średni pomidor
  • 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej)
  • 1/3 sera camembert 120 g
  • 1/3 szklanki gazowanej lub nie wody
  • sól, pieprz, chili, bazylia, czosnek – wedle uznania
  • masło klarowane do smażenia lub olej

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj.

Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką albo w bułce z dodatkami.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.