Karpatka

Nasze wspaniałe delikatne polskie ciasto karpatka. Karpatka to ciasto przełożone dwoma płatami ciasta parzonego, charakterystycznie pofalowanego przełożone masą budyniową. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, kroję w kwadraty. Jest pyszne, uwielbiam jego delikatny smak. Cudowne!

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 małych lub średnich jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

  • Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Odłożyć na bok, ostudzić.
  • Do wystudzonej masy dodać 5 jajek, proszek do pieczenia lub sodę, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części.
  • Piekarnik nagrzać grzaniem góra plus dół do 200 C (bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm posmarować masłem i posypać mąką. Można także użyć papieru do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej np. silikonowej łopatki rozprowadzić ciasto po całej blaszce. Gdyby zaszła potrzeba łopatkę można co jakiś czas wkładać do ciepłej wody, po to aby ciasto za bardzo się nie kleiło.
  • Piec pierwszy placek przez około 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.
  • Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka.

Przygotowanie masy budyniowej:

  • Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję.
  • Następnie gotować budyń przez około 2 minuty aż zacznie bulgotać, po tym czasie odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia często mieszać, aby nie zrobił się na wierzchu kożuch.
  • Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, gdy będzie lekko napuszone dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ubijać dalej na puszystą, gładką i jasną masę.
  • Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto posypać cukrem pudrem, kroić.

Smacznego 😉

Karpatka – przepis: Kwestia Smaku.

8 odpowiedzi na “Karpatka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *