Kartacze, cepeliny

Kartacze, cepeliny to nasze polskie danie. Popularne szczególnie w północno-wschodniej Polsce. Charakterystyczne w kształcie.

Danie koniecznie okraszam tłuszczem z cebulką i boczkiem, zamiennie z chrupiącą kiełbasą. Syte wspaniałe danie przygotowane z masy ziemniaczanej i mięsnego farszu. Dla takiego obiadu warto zgrzeszyć prosząc o dokładkę 😉

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • kawałek kiełbasy, np.: toruńskiej, czy śląskiej dobrej jakościowo
  • 1 jajko
  • olej
  • jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj dokładnie i obierz. 1/4 porcji ugotuj, resztę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z ziemniaków odciśnij porządnie nadmiar wody. Otrzymaną wodę odstaw, nie wylewaj. Kiedy skrobia oddzieli się od soku z ziemniaków, odlej go, tak by została sama skrobia. Ugotowane ziemniaki utłucz tłuczkiem, przestudź, następnie wymieszaj ze startymi surowymi ziemniakami i otrzymaną wcześniej skrobią. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotuj farsz: 1 cebulkę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż na oleju, dodaj mięso mielone. Następnie wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Z ziemniaczanego ciasta formuj nieduże kule. Spłaszcz je i nałóż do środka po 2 łyżeczki nadzienia, po czym dokładnie zlep brzegi. Każdej kulce nadaj podłużny kształt, na wzór cepelinów. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj po kilka kartaczy. Zwracaj uwagę, aby się nie stykały i nie przywierały do dna garnka. Kartacze gotuj ok. 30 min. Woda musi cały czas wrzeć.

W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę, 2 cebule w cienkie piórka, przesmaż na patelni. Cedzakiem wyłóż kartacze na talerz, posyp skwarkami z boczku i cebulki. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *