Kartoflanka z pieczarkami

Pożywna i warzywna zupa z ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy.

W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:)

Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie.

Drugie danie się już nie zmieści 🙂

Składniki:

  • 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę
  • 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki
  • 2 l wody
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • połowa selera
  • 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy)
  • 1 obrana cebula i pokrojona drobno
  • połowa pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • świeży koperek drobno posiekany
  • łyżka masła

Przygotowanie kartoflanki:

  • do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę;
  • na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam drobno obraną i posiekaną cebulkę (tę drugą w przepisie, ta w łupince jest w zupie;) wraz z pieczarkami, przyprawiam vegetą, słodką papryką, lubczykiem i majerankiem – dodaję dużo słodkiej papryki i ziół, dzięki czemu zupa jest bardzo aromatyczna; duszę do miękkości;
  • następnie dodaję pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem do zupy, przyprawiam w razie czego jeszcze do smaku;
  • na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z musztardą, przyprawiam solą i pieprzem i koperkiem.
  • Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Kartoflanka z pieczarkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.