Kasza gryczana z cukinią

Kaszę gryczaną uwielbiam, zawsze zajadałam, tak mi zostało. Jestem fanką kasz! Tę upodobałam sobie szczególnie..

Jest jedną z najzdrowszych kasz, szczególnie ta niepalona. Dodaję do niej w różnych konfiguracjach i proporcjach warzywa, takie dania kojarzą mi się z latem, gdzie mięsa nie jemy prawie wcale, królują świeże warzywa, te sezonowe także.

Na talerzu jest zdrowo, kolorowo 😉 smacznie, w kuchni unosi się aromat cebuli, czosnku i warzyw, świeżej natki.., jest pysznie, uwierzcie mi! I choć danie można podać z innymi rodzajami kasz, ryżem, makaronem ja wybieram kaszę.

Dziś u mnie kasza gryczana niepalona z cukinią w roli głównej, choć reszta składników jest w tym daniu niezbędna by osiągnąć tak cudowny smak, doprawiony lubczykiem i wędzoną papryką, którą czuć w moim daniu, zapraszam 🙂

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka talarów chili
  • 2 suszone pomidory
  • 1 żółty pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawy: pieprz kolorowy świeżo zmielony, papryka wędzona, lubczyk, vegeta natur
  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej + łyżeczka masła (jest to opcja)
  • oliwa z oliwek
  • do podania: świeża natka + tarty grana padano

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, pomidora, paprykę, cebulę, czosnek, pomidory suszone i cukinię kroimy w kostkę.

Na patelnię rzucamy cebulę z czosnkiem i chili, gdy lekko się zeszklą – szczególnie cebula, dodajemy paprykę, mieszamy, smażymy kilka chwil, po czym dodajemy resztę składników, smażymy na średnim ogniu często mieszając.

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu na końcu dodaję łyżeczkę masła. Ten aromat.. 🙂

Doprawiamy do smaku, podajemy warzywa z ugotowaną kaszą posypane natką i serem. Smacznego;)

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.