Kasza gryczana z pomidorami koktajlowymi i papryką

Dziś serwuję na obiad kaszę gryczaną z pomidorami koktajlowymi i papryką. Wyczuwalne w daniu są także czosnek, cebula i suszone pomidory, które uwielbiam – nie może ich zabraknąć w prawie każdym warzywnym daniu.

U nas lubimy dania warzywne, oj tak, kolorowe porcje zdrowia, lekkie a zarazem pożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami.

Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy, za każdym razem smakuje inaczej, nigdy się nie nudzi.

Dziś u mnie warzywa z patelni, szczególnie pomidory koktajlowe i papryka oraz kasza gryczana w roli głównej.

Składniki:

  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 pieczarki
  • 3 suszone pomidory z zalewy w oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, lubczyk, oregano
  • łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • do podania: kasza gryczana, makaron krótki lub spaghetti, tarty ser, natka, rukola lub bazylia
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaję za chwilę pokrojone drobno suszone pomidory, pieczarki i paprykę w kostkę.

Smażę aż papryka będzie lekko miękka a pieczarki puszczą sok, dodaję przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Duszę kilka minut, doprawiam do smaku.

Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, gdy jest gotowa dodaję łyżeczkę masła, wspaniale smakuje.

Podaję posypane serem i natką, bazylią lub rukolą, dziś u mnie świeża rukola.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *