Kasza jęczmienna z warzywami i kurczakiem

Kasza jęczmienna dla odmiany. Z dodatkiem soczystego i pachnącego przyprawami kurczaka i kolorowymi, zdrowymi warzywami.

Możecie posypać danie innym serem, np. parmezanem, pokruszoną fetą lub twarożkiem. Obowiązkowo także coś zielonego – natka, rukola, roszponka, posiekany szpinak czy jarmuż.

Kasze są doskonałym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, żelazo, magnez. Najwięcej składników odżywczych zawiera nieoczyszczony ryż oraz mąki i kasze z pełnego przemiału. Kleiki z kaszki manny, kaszy jęczmiennej i grysiku kukurydzianego poprawiają funkcjonowanie nerek, dróg żółciowych i regenerują wątrobę. Płatki owsiane pomagają w leczeniu depresji.

Kasza jęczmienna cechuje się wysoką zawartością błonnika. Odpowiednio przyrządzona może być składnikiem diety przy otyłości i uporczywych zaparciach, jest wskazana dla anemików. Pęczak to gruba kasza jęczmienna, zawierająca dużo białek i aminokwasów.

Jak gotujemy kaszę jęczmienną, gryczaną, pęczak?

– na 1 szklankę kaszy jęczmiennej (perłowej, mazurskiej), jaglanej – 2,5 szklanki wody

– na 1 szklankę pęczaku – 3 szklanki wody

– na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej – 2 szklanki wody. Wodę zawsze delikatnie solimy.

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • opcjonalnie – kilka plasterków chili
  • przyprawy do kurczaka: kebab-gyros, pieprz ziołowy, lubczyk
  • przyprawy do warzyw na patelni: płaska łyżka vegety natur
  • kilka łyżek oleju do marynaty mięsa
  • łyżka oleju + płaska łyżka masła klarowanego do smażenia warzyw i całego dania (albo sam olej / samo masło)
  • żółty ser tarty
  • pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej i posypanej na końcu

Przygotowanie:

  1. oczyszczonego kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli nie macie czasu odstawcie choć na godzinę, niech mięso przejdzie przyprawami),
  2. marchewkę obieram i kroję w cienkie talarki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, dobrze umyte lub obrane pieczarki w talarki,
  3. rozgrzewam patelnię z łyżką oleju i łyżką masła, wrzucam na nią wszystkie warzywa i duszę pod przykryciem 8 minut, po tym czasie dodaję mięso wraz z całym powstałym sosem, przykrywam i duszę do miękkości od czasu do czasu zaglądając i mieszając swoje danie,
  4. kaszę gotuję w 1,5 – 2 szklankach lekko osolonej wody do miękkości około 15-20 minut, odcedzam gotową, dodaję do dania z patelni, mieszam i wykładam na talerze. Możecie też kaszę wyłożyć bezpośrednio do talerzy i wtedy dodać mięso z warzywami z patelni.
  5. Posypcie danie serem i natką.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.