Kasza pęczak z warzywami

Wszelkie wariacje i kombinacje warzywne w naszym domu są mile widziane. Pomysłów na takie dania jest masa, a każde dzięki dodaniu innych przypraw i ziół, dodatków, wyjątkowe. Warzywa w tym daniu pachną lubczykiem, vegetą i czosnkiem. Warzywa uduszone na maśle z dodatkiem lubczyku dodają niezwykłego aromatu całemu daniu. Jest kolorowo i smacznie na talerzu, wszystko podane z kaszą, posypane szczypiorem lub natką. Danie podałam z kaszą, choć zamiennie takie warzywa pasują do ryżu i makaronów.

SKŁADNIKI:

  • szklanka / półtorej kaszy pęczak
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka talarków papryczki chili
  • sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, papryka słodka
  • szczypior lub natka do podania dania
  • 1,5 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa umyj. Cukinię przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki, półksiężyce. Paprykę, pomidora, cebulę i czosnek pokrój w kostkę, umyte lub obrane pieczarki (jak kto woli) pokrój w talarki.
  2. Na maśle podsmaż cukinię z cebulą i czosnkiem, gdy lekko zmiękną (uwaga, by czosnek się nie przypalił) dodaj paprykę, pomidora, pieczarki i chili, duś do miękkości.
  3. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie kaszę pęczak.
  4. Warzywa przypraw do smaku, dodaj odcedzoną kaszę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku, wykładaj na talerze i udekoruj szczypiorem lub natką.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *