To zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów na ostro – kasza z mięsem i warzywami. Kasza ugotowana, wzbogacona smakiem masła, danie doprawione z dodatkiem liści kolendry, która zdecydowanie dodaje świeżości temu daniu. Parmezan, chili, świeże zioła, soczyste mięso, duszone w aromatycznych ziołach warzywa to sekret tego dania, polecam z wszelakimi dodatkami!
Danie można przygotować w wersji wege rezygnując z mięsa, wrzucić posiekane warzywa korzeniowe, pomidory z puszki, podać z wszelakimi makaronami lub ryżem. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- szklanka dowolnej kaszy, np. owsianej, gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, kuskus
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- spora garść żółtej fasolki mrożonej
- 1 chili posiekana drobno
- spora garść mrożonej kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie: kilka talarków upieczonych ziemniaków z tego przepisu
- sól, pieprz kolorowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, zioła prowansalskie
- oliwa, kilka łyżek
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka masła
- do podania: świeża kolendra, natka, rukola, parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Pierś myję, osuszam i kroję w kostkę. Nacieram przyprawami, polewam sokiem z cytryny i oliwą, trzema łyżkami. Odkładam na 2-3 godziny do lodówki pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół.
Na rozgrzanej patelni podsmażam kilka minut z obu stron mięso. Wyłączam gaz i patelnię odkładam na bok.
Na oliwie (na innej patelni) rumienię posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę do miękkości, doprawiam do smaku. Warzywa łączę z mięsem na patelni, pilnując by wszystkie soki się połączyły. Doprawiam. Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję.
Warzywa z mięsem możesz podać zamiast kaszy z pieczonymi ziemniakami – polecam 🙂
Pychotka!