Kawa mrożona to niezwykle pyszny, zimny napój kawowy – propozycja na gorące dni. Kawę przygotujesz w chwilę, z trzech składników. Orzeźwiająca i bardzo smaczna kawa z dodatkiem kostek lodu przygotowana na mleku zwierzęcym lub roślinnym. Mrożoną kawę najczęściej dekoruję bitą śmietaną oraz tartą czekoladą. Wyśmienicie smakuje podana z gałką lodów śmietankowych, waniliowych lub lodami kawowymi, które dodatkowo wzmocnią kawowy aromat. Domowa kawa mrożona jest pyszna, szczególnie w upalne dni. Poniżej przepis na dwie kawy mrożone, dla tych którzy posiadają ekspres do kawy lub nie.
SKŁADNIKI:
(kawa mrożona bez ekspresu)
- 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej lub inki – 15 g
- 1 łyżeczka cukru – 5 g
- 160 ml gorącej wody
- 220 ml mleka
- 4 kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
Do kubka wsypuję 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej lub inki. Zalewam wrzącą lub gorącą (przegotowaną) wodą, wsypuję 1 łyżeczkę cukru, mieszam. Odstawiam na bok do wystudzenia. Biały cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym, cukrem pudrem.
Odmierzam 220 ml mleka. Do wysokiej szklanki wsypuję 4 kostki lodu, wlewam mleko oraz wystudzoną, zaparzoną kawę, mieszam. Kawę mrożoną dekoruję gałką lodów śmietankowych, posypuję tartą czekoladą lub ozdobną posypką.
SKŁADNIKI:
(kawa mrożona z espresso z ekspresu)
- 2 filiżanki espresso
- ¾ szklanki mleka
- 3 kostki lodu
- dodatkowo: bita śmietana, tarta czekolada, gałka lodów, np. śmietankowych
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowuję dwie filiżanki espresso z ekspresu, studzę na blacie. Jeśli lubisz posłodź kawę.
Do wyższej szklanki wsypuję 3 kostki lodu, możesz dać więcej lub mniej. Do szklanki wlewam mleko, następnie espresso. Lekko mieszam.
Kawę mrożoną podaję z bitą śmietaną i tartą czekoladą lub gałką lodów śmietankowych, waniliowych, kawowych. Kawę mrożoną możesz posypać dodatkowo posypkami.
Smacznego.
Wspaniały pomysł
Dziękuję. Jest pyszna 😊
Bardzo kusząca ta kawka.. 🙂 zrobię na pewno!
😉👍