Kawa mrożona

Kawa mrożona to niezwykle pyszny, zimny napój kawowy – propozycja na gorące dni. Kawę przygotujesz w chwilę, z trzech składników. Orzeźwiająca i bardzo smaczna kawa z dodatkiem kostek lodu przygotowana na mleku zwierzęcym lub roślinnym. Mrożoną kawę najczęściej dekoruję bitą śmietaną oraz tartą czekoladą. Wyśmienicie smakuje podana z gałką lodów śmietankowych, waniliowych lub lodami kawowymi, które dodatkowo wzmocnią kawowy aromat. Domowa kawa mrożona jest pyszna, szczególnie w upalne dni. Poniżej przepis na dwie kawy mrożone, dla tych którzy posiadają ekspres do kawy lub nie.

SKŁADNIKI:

(kawa mrożona bez ekspresu)

  • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej lub inki – 15 g
  • 1 łyżeczka cukru – 5 g
  • 160 ml gorącej wody
  • 220 ml mleka
  • 4 kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

Do kubka wsypuję 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej lub inki. Zalewam wrzącą lub gorącą (przegotowaną) wodą, wsypuję 1 łyżeczkę cukru, mieszam. Odstawiam na bok do wystudzenia. Biały cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym, cukrem pudrem.

Odmierzam 220 ml mleka. Do wysokiej szklanki wsypuję 4 kostki lodu, wlewam mleko oraz wystudzoną, zaparzoną kawę, mieszam. Kawę mrożoną dekoruję gałką lodów śmietankowych, posypuję tartą czekoladą lub ozdobną posypką.


SKŁADNIKI:

(kawa mrożona z espresso z ekspresu)

  • 2 filiżanki espresso
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 kostki lodu
  • dodatkowo: bita śmietana, tarta czekolada, gałka lodów, np.  śmietankowych

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję dwie filiżanki espresso z ekspresu, studzę na blacie. Jeśli lubisz posłodź kawę.

Do wyższej szklanki wsypuję 3 kostki lodu, możesz dać więcej lub mniej. Do szklanki wlewam mleko, następnie espresso. Lekko mieszam.

Kawę mrożoną podaję z bitą śmietaną i tartą czekoladą lub gałką lodów śmietankowych, waniliowych, kawowych. Kawę mrożoną możesz posypać dodatkowo posypkami.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Kawa mrożona”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *