Domowy i szybki kefir malinowy, choćby na drugie śniadanie. Popijamy takimi smakowymi kefirami nie tylko śniadania, czasem najdzie nas ochota w ciągu dnia przed obiadem albo po, proszę bardzo. Szybkie wykonanie takiego smakowego kefiru skłania mnie do robienia go częściej niż raz czy dwa razy w tygodniu.
Taki okres, że do kefiru malinowego wykorzystałam maliny mrożone. Ale w sezonie koniecznie świeże! Moje maliny mrożone są nieco cierpkie, lekko kwaśne, dlatego wyjątkowo dodałam do gotowego kefiru miód, zwykle nie dosładzam takich napojów, bo owoce same w sobie są naturalną słodyczą, szczególnie te świeże i dojrzałe.
Dziś zrobiłam wyjątek, po spróbowaniu mojego gotowego kefiru malinowego. Rolę słodkiego dopełnienia, zamiast miodu spełnią także syrop klonowy, z agawy, melasa, cukier brzozowy – ksylitol. A zamiast kefiru smakuje także maślanka, np. z dodatkiem banana. Mmm.. naturalne słodycze od rana 🙂 🙂
Zapraszam na kefir malinowy, taki domowy, na szybko, na raz, na drugie śniadanie, do śniadania czy w ciągu dnia, w kilka chwil. Pyszny!
Składniki:
- 350 g kefiru
- 145 g mrożonych malin, w sezonie świeże
- łyżeczka miodu lub wedle uznania
Przygotowanie:
W blenderze miksuję kefir z malinami i miodem. W razie potrzeby dosładzam, ale tu naprawdę nie potrzeba. Można także z niego zrezygnować lub zastąpić innym słodkim dopełnieniem.
Na zdrowie!
Prosty przepis a jaki zdrowy. Wypróbuję bo uwielbiam maliny😋
PYSZNOŚCI kocham maliny:))