Keks makowy

Dziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:)

Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie!

Uwagi do przepisu:

  1. Przepis na keks makowy jest na jedną keksówkę o długości 30 cm.
  2. Wszystkie składniki są w temp. pokojowej.
  3. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml (szklanka do herbaty).
  4. Przepis znalazłam na blogu u Joanny (Domowe Wypieki, jak ktoś z Was posiada to także: Poradnik domowy, 11/97).

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku (nie mielimy, nie moczymy, nie płuczemy)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 190 g masła lub margaryny, u mnie masło
  • 4 łyżki posiekanych bakalii, u mnie rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały
  • parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło lub margarynę rozpuszczam w rondelku, odkładam na bok, studzę.
  2. Orzechy i migdały siekam, łączę z rodzynkami i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
  3. W większej misce ubijam mikserem całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.
  4. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia do małej miseczki.
  5. Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
  6. Następnie dodaję roztopiony i wystudzony tłuszcz (masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie.
  7. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół.
  8. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą.
  9. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika.
  10. Gotowe studzę i dekoruję.

SMACZNEGO:)

 

2 odpowiedzi do “Keks makowy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.