Dziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:)
Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie!
Uwagi do przepisu:
- Przepis na keks makowy jest na jedną keksówkę o długości 30 cm.
- Wszystkie składniki są w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml (szklanka do herbaty).
- Przepis znalazłam na blogu u Joanny (Domowe Wypieki, jak ktoś z Was posiada to także: Poradnik domowy, 11/97).
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku (nie mielimy, nie moczymy, nie płuczemy)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 190 g masła
- 4 łyżki posiekanych bakalii, u mnie rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały
- parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuszczam w rondelku, odkładam na bok, studzę.
- Orzechy i migdały siekam, łączę z rodzynkami i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
- W większej misce ubijam mikserem całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia do małej miseczki.
- Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
- Następnie dodaję roztopione i wystudzone masło oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie.
- Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół.
- Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika.
- Gotowe studzę i dekoruję.
SMACZNEGO:)
Fajny;) musi smakować!😊
Muszę zrobić w te święta!😁
A kiedy dodajemy mak ?
W punkcie 6, razem z bakaliami 😉