U mnie przedwstęp do świąt;) Słodka niespodzianka przepełniona bakaliami, bo szpinaku trochę zostało 😉 Idealna propozycja na jeden ze świątecznych wypieków. Keks szpinakowy z orzechami od HELIO powstał w kilka chwil i cieszy oczy jak nic. Jest aromatyczny, z dodatkiem skórki z cytryny, o pięknym kolorze i chrupiących kawałkach orzechów w środku. Do keksu dodałam orzechy włoskie oraz prażone orzechy laskowe, bez soli, pyszne i wyjątkowo chrupiące. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem. Keks szpinakowy z orzechami kusi żywym kolorem, chrupiącymi orzechami i delikatnym smakiem. Jest pyszny! U mnie powoli czuć święta 😉
Keks szpinakowy z orzechami HELIO
UWAGI DO PRZEPISU:
- Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
- Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g świeżego szpinaku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 190 g masła
- garść orzechów laskowych HELIO
- garść orzechów włoskich HELIO
- skórka starta z 1 cytryny
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuszczam w rondelku, odkładam na bok, studzę. Gdy masło będzie chłodne wlewam je do wysokiego naczynia blendera, dodaję szpinak i miksuję na gładką masę.
- Orzechy siekam i łączę z łyżeczką mąki ziemniaczanej w małej miseczce.
- W większej misce ubijam mikserem całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do szklanki mąki dodaję proszek do pieczenia.
- Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
- Następnie dodaję masło ze szpinakiem oraz skórkę startą z 1 cytryny. Mieszam chwilkę łyżką lub mikserem. Dodaję do ciasta posiekane orzechy.
- Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół.
- Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam szpinakowe ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Do przepisu wykorzystałam orzechy włoskie z upraw ekologicznych oraz orzechy laskowe prażone z serii HELIO Natura.
Keks szpinakowy z orzechami
Zasmakuj Kuchni. SMACZNEGO 🙂