Uwielbiam keksy wypełnione bakaliami, zapachami, aromatami, czym się da, takie kształtne, poręczne. Za każdym razem inne w składnikach, proporcjach suszonych dodatków, orzechów, kandyzowanych owoców. Można tu poszaleć! Dziś postanowiłam stworzyć własny przepis na keks, taki do którego będę wracać z chęcią, sentymentem, łatwością, szybkością gdy czasu nie ma. Myślę, że mój keks Wam zasmakuje, bo jest lekko miękki, bardziej zwarty, taki w punkt (jak dla mnie), delikatnie słodki, pachnący domowym wypiekiem.
Keks z suszonymi owocami, orzechami laskowymi, skórką pomarańczową kandyzowaną oraz płatkami migdałów. Pachnący słodyczą, świętami, skórką pomarańczową i cynamonem. Wspaniały na święta!
Szybki, bez miksera, bez ucierania masła, bez tłuszczu, na jedną keksówkę – u mnie o wymiarach 25 x 12 cm.
Zachęcam do wypróbowania także innych przepisów na keksy, m.in. na keks bakaliowy z lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO.
SKŁADNIKI:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle
- 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki
- 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów
- łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową.
Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką.
Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję.
Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:)
Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi bakaliami.
Smacznego!
Zasmakuj Kuchni
Jaki śliczny ☺ zapisuje przepis.
Pozdrawiam
Asia
Dziękuję i smacznego:)
Pozdrawiam
Po prostu pycha! 🙂
Dziękuję, zgadzam się :))
Bardzo lubię takie ciasta. Piekę kilka razy w roku bo przemycam dzieciom suszone owoce 🙂
Dorota, mam podobnie jak Ty. Przemycam co się da i karmię 😍
Zabrakło mi w tym przepisie masła!
Urszulo,
ten keks jest bez dodatku tłuszczu.Jeśli wolisz z dodatkiem masła polecam (poniższe linki:) keks bakaliowy, keks szpinakowy lub keks makowy.