Keks z bakaliami

Uwielbiam keksy wypełnione bakaliami, zapachami, aromatami, czym się da, takie kształtne, poręczne. Za każdym razem inne w składnikach, proporcjach suszonych dodatków, orzechów, kandyzowanych owoców. Można tu poszaleć! Dziś postanowiłam stworzyć własny przepis na keks, taki do którego będę wracać z chęcią, sentymentem, łatwością, szybkością gdy czasu nie ma. Myślę, że mój keks Wam zasmakuje, bo jest lekko miękki, bardziej zwarty, taki w punkt (jak dla mnie), delikatnie słodki, pachnący domowym wypiekiem.

Keks z suszonymi owocami, orzechami laskowymi, skórką pomarańczową kandyzowaną oraz płatkami migdałów. Pachnący słodyczą, świętami, skórką pomarańczową i cynamonem. Wspaniały na święta!

Szybki, bez miksera, bez ucierania masła, bez tłuszczu, na jedną keksówkę – u mnie o wymiarach 25 x 12 cm.

Zachęcam do wypróbowania także innych przepisów na keksy, m.in. na keks bakaliowy z lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki
  • 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów
  • łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową.

Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką.

Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję.

Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:)

Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi bakaliami.

Smacznego!

Zasmakuj Kuchni

8 odpowiedzi na “Keks z bakaliami”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *