KEKS BAKALIOWY

Jest tak pyszny, że przygotowuję go nie tylko w święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Ma wspaniały maślany smak i bakalie, które świetnie współgrają z tym tradycyjnym ciastem. Dziś keks z bakaliami Helio, maślany i bogaty w smaku! Keks podaję posypany cukrem pudrem, można polać polewą czekoladową lub lukrem, np. cytrynowym. Keks można przygotować bez bakalii przekładając ciasto dżemem, powidłami czy ulubionym kremem.

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 300 g mieszanki keksowej Helio
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli, cynamonu i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.

Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami Helio, dobrze wymieszać na początku mikserem, potem polecam łyżkę.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.

Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 C. Ostudzić, oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

Smacznego.


Przepis zawiera lokowanie produktu – wygodnej i gotowej mieszanki keksowej Helio.

Opakowanie dostępne w wielkości 300 i 400 g.

W skład mieszanki keksowej wchodzą m.in. kandyzowana marchew, rodzynki sułtańskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananasy kandyzowane, daktyle. Idealny i JUŻ gotowy dodatek do słodkich wypieków, także jako przekąska.

2 odpowiedzi do “KEKS BAKALIOWY”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.