Keks z mieszanką keksową HELIO

Jest tak pyszny, że przygotowuję go nie tylko w święta. Najlepiej smakuje po kilku dniach jednak u mnie zawsze muszę spróbować prawie świeżo wyjęty z piekarnika, gorący. Ma wspaniały maślany smak i bakalie, które świetnie współgrają z tym tradycyjnym ciastem. Dziś keks z bakaliami Helio, maślany i bogaty w smaku! Keks podaję posypany cukrem pudrem, można polać polewą czekoladową lub lukrem, np. cytrynowym.

Keks można przygotować bez bakalii przekładając ciasto dżemem, powidłami czy ulubionym kremem. Po dodaniu kakao wyjdzie ciasto kakaowe, można urozmaicać, dzięki czemu to proste ciasto będzie pojawiać się częściej na naszym stole, nie tylko w Wielkanoc.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanki keksowej Helio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecała mocno płaska łyżeczka cynamonu, zamiennie ulubiony aromat
  • cukier puder do posypania keksu

Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli, cynamonu i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.

Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami Helio, dobrze wymieszać na początku mikserem, potem polecam łyżkę.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.

Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 C. Ostudzić, oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

Przepis znalazłam tutaj

Przepis zawiera lokowanie produktu – wygodnej i gotowej mieszanki keksowej Helio.

Opakowanie dostępne w wielkości 300 i 400 g.

W skład mieszanki keksowej wchodzą m.in. kandyzowana marchew, rodzynki sułtańskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananasy kandyzowane, daktyle. Idealny i JUŻ gotowy dodatek do słodkich wypieków, także jako przekąska.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.