Keks z suszonymi owocami HELIO

Kolejny smaczny i słodki wypiek (a tych nigdy dość:) zwiastujący nadchodzące święta. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Agaty, od razu mnie zaciekawił. Dodałam do niego suszone owoce HELIO. Niby keks to keks, ale każdy inny, w smaku, wyglądzie, zapachu. Postanowiłam próbować różnych przepisów na keksy, piec, smakować, dzielić się. Bo dobry keks to podstawa! Zasada u mnie jedna: dużo bakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:)

Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:)

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 70 g margaryny Optima
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych suszonych owoców HELIO (mix moreli, śliwek, jabłek, gruszek, daktyli) + łyżka mąki do obtoczenia
  • 1 szklanka drobno posiekanego ananasa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy otarta z 1 wyszorowanego i sparzonego owocu
  • większa szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Margarynę miksuję z jajkami. Dodaję mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję.
  2. Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką.
  3. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę ok. 50 minut (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika).

Gotowy studzę, kroję, podaję – smacznego 🙂

Do przepisu wykorzystałam suszone owoce HELIO

Udanych wypieków z bakaliami!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.