Ketchup domowy

Kiedyś wydawało mi się, że domowe wyroby kiełbas, pieczywa czy sosów typu ketchup bądź majonez są trudne do zrobienia i nie osiągalne. Zresztą niby jak się uda wszystko kupić, znajdzie się dobry przepis to .. po prostu nie będzie się chciało zrobić.

Powoli zaczęłam czytać coraz więcej przepisów, oglądać jeszcze namiętniej programy kulinarne i.. doszłam do wniosku, że wcale nie musi to być takie trudne. Wystarczą chęci i chwila czasu:) Tak, dosłownie chwila. Sama się o tym przekonałam. Otóż domowy ketchup robi się bardzo szybko, efekt jest zadowalający i wart zachodu – to Twój własny domowy ketchup!

Mamy maj, czas grillowania i smakowania wśród najbliższych. Przygotuj się do grilla, zaskocz innych i przygotuj im domowy ketchup. Do grillowanych potraw jak znalazł! Smacznego 🙂

Składniki:

  • niecały kilogram dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 40 g cukru
  • 40 ml octu winnego
  • ostra i słodka sypka papryka, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i pomidory bez skórek. Gdy ładnie zmiękną i się połączą (dusimy około 12 minut) miksujemy w blenderze. Po tym czasie przypraw pozostałymi składnikami, według uznania, do własnego smaku i zmiksuj ponownie na gładką masę 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *