Ketchup domowy

Domowe przetwory są najlepsze, bo dają radość z przygotowywania i są bardzo indywidualne pod wzgledem własnego smaku.

Odkąd pamiętam uwielbiałam ketchup. Szczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach.

Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp.

 

Są ketchupy pikantne, łagodne, z różnymi dodatkami ziołowymi. Jest w czym wybierać, ale….wielkim atutem domowego ketchupu jest to, że możemy go dowolnie modyfikować, nie zawiera zbędnych, niepotrzebnych składników.

Najbardziej lubię pikantny, wyrazisty w smaku ketchup, mocno pomidorowy, dobrze przyprawiony. Szczególnie ten domowy można do woli doprawiać, wedle uznania i dodawać do niego różne dodatki do smaku.

Poniższy ketchup bardzo nam smakuje, ale możecie na spokojnie do woli modyfikować ilości dodanych składników. To zależy jaki smak przypadnie Wam do gustu.

Składniki na domowy ketchup:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 ml octu winnego – użyłam polskiej firmy Jamar
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, chili do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż na oliwie, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, duś 12 minut;
  2. następnie zmiksuj blenderem, dopraw do smaku pozostałymi składnikami (zawsze możesz dodać czegoś więcej a czegoś mniej, do woli wedle własnego smaku).
  3. Ja użyłam octu winnego firmy Jamar
  4. jeśli zapasteryzujesz ketchup to możesz go przechowywać w domu nawet do roku czasu.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.