DOMOWY KETCHUP

Dziś przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów, ziół, dodatków. Do kanapek, serów, zapiekanek, pyszny, domowy, prosty. Najbardziej lubimy pikantny, wyrazisty w smaku ketchup, mocno pomidorowy, dobrze przyprawiony. Szczególnie ten domowy można do woli doprawiać, wedle uznania i dodawać do niego różne dodatki do smaku.

Poniższy ketchup bardzo nam smakuje, jednak można do woli go modyfikować pod względem proporcji i ilości składników.

SKŁADNIKI:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 ml octu winnego – u mnie firmy Jamar
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, chili do smaku, lubczyk
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż na niewielkiej ilości oliwy, po ok. minucie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, duś 15 – 20 minut.

Pomidory z patelni zmiksuj blenderem na gładko, dopraw do smaku pozostałymi składnikami. Możesz dodatkowo ketchup przetrzeć przez sito. Smaż jeszcze kilkanaście minut na patelni, by sos lekko odparował.

Ketchup przechowuję w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku, w lodówce, do kilku, kilkunastu dni.

Smacznego 😉

Ocet winny z białego wina JAMAR

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.