Ketchup domowy

Domowe przetwory są najlepsze, bo dają radość z przygotowywania i są bardzo indywidualne pod względem własnego smaku.

Odkąd pamiętam uwielbiałam ketchup. Szczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach.

Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp.

Są ketchupy pikantne, łagodne, z różnymi dodatkami ziołowymi. Jest w czym wybierać, ale….wielkim atutem domowego ketchupu jest to, że możemy go dowolnie modyfikować, nie zawiera zbędnych, niepotrzebnych składników.

Najbardziej lubię pikantny, wyrazisty w smaku ketchup, mocno pomidorowy, dobrze przyprawiony. Szczególnie ten domowy można do woli doprawiać, wedle uznania i dodawać do niego różne dodatki do smaku.

Poniższy ketchup bardzo nam smakuje, ale możecie na spokojnie do woli modyfikować w ilości dodanych składników. To zależy jaki smak przypadnie Wam do gustu.

Jeśli zapasteryzujecie taki ketchup to możecie go przechowywać w domu nawet do roku czasu. Życzę smacznego!:)

Składniki na domowy ketchup:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 ml octu winnego – użyłam polskiej firmy Jamar
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, chili do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż na oliwie, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, duś 12 minut;
  2. następnie zmiksuj blenderem, dopraw do smaku pozostałymi składnikami (zawsze możesz dodać czegoś więcej a czegoś mniej, do woli wedle własnego smaku).
  3. Ja użyłam octu winnego firmy Jamar – polecam, lekki a zarazem bardzo wyrazisty smak, wspaniale komponuje się z pomidorami tworząc domowy ketchup idealny.

Ocet winny z białego wina JAMAR

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.