Kiełbasa w sosie słodko-kwaśnym Jamar na ostro

Pożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką.

Składniki:

  • 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g
  • spora garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos słodko-kwaśny Jamar 520 g
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 ostra papryczka, może być pół
  • sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę.

W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni wraz z dodatkami i olejem, mieszam. Gotuję jeszcze kilka minut. Podaję.

Do mojego przepisu wykorzystałam sos słodko-kwaśny JAMAR.

2 odpowiedzi do “Kiełbasa w sosie słodko-kwaśnym Jamar na ostro”

    1. Sylwio,
      z powodzeniem zastąpisz kiełbasę piersią lub soczystymi udami kurczaka. Pasuje także mięso mielone – dodaj wtedy czarne oliwki i kukurydzę, będzie pysznie! 😉 oraz wersja wege – więcej warzyw, jak cukinia, pomidory, pieczarki, bakłażany, fasolka szparagowa. Smacznego 😉

Pozostaw odpowiedź Anna Kater Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.