Kisiel bananowy

Domowy kisiel owocowy to niezwykle prosty, smaczny i zdrowy deser. Wystarczy kilka podstawowych składników, by przygotować pyszny, owocowy kisiel dla dzieci i dorosłych. Możesz podawać go na ciepło lub zimno. Deser podany w pucharkach, miseczkach lub szklankach i udekorowany świeżymi owocami, bakaliami lub tartą czekoladą kusi niesamowicie. Jeśli lubisz desery tego typu wypróbuj mój przepis na pannę cottę z mango oraz budyń czekoladowy.

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Banany obieram i kroję w półplasterki. Wrzucam je do rondelka, dolewam sok z cytryny (możesz zastąpić go sokiem z limonki), wsypuję 2 łyżki cukru z wanilią oraz połowę szklanki wody. Cukier z wanilią możesz zastąpić cukrem białym drobnym lub trzcinowym.

Tak przygotowane banany ustawiam na średniej mocy palniku, bez przykrycia. Gotuję je około 5 minut aż banany zmiękną.

W drugiej połowie szklanki wody rozprowadzam dokładnie 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.

Mieszam energicznie do rozpuszczenia skrobi i wlewam do bananów w rondelku cały czas mieszając. Gotuję kilka sekund, po czym zdejmuję kisiel z palnika.

Gotowy kisiel podaję na gorąco lub zimno. Smakuje udekorowany dodatkowo świeżymi owocami lub tartą czekoladą.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Kisiel bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.