Domowe przetwory są najlepsze! I choć w sklepach można kupić gotowe, z dobrym składem i smaczne to jest pewna magia w przygotowywaniu swoich przetworów, dobierania proporcji, próbowania co powstaje, krok po kroku. Wychowywanie obok Babci i Mamy, kochających domową kuchnię i wszystko co z niej wychodzi – nie mogło być inaczej 😉 Poniżej, oprócz przepisu na ogórki kiszone, także wskazówki jakimi warto się kierować wybierając ogórki w sklepie.
Na początek kilka sprawdzonych zasad robienia dobrych kiszonych ogórków:
- wybierz smaczne i ładne ogórki, bez żadnych uszkodzonych części, bez brzydkich przebarwień – wcześniej warto kupić je z jakiegoś sprawdzonego źródła i spróbować, powinny być jędrne zewnątrz i w środku;
- wodę na ogórki wcześniej przegotuj;
- pilnuj zasady: na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej;
- wyparz dobrze słoiki i zakrętki, wszystko dobrze wytrzyj do sucha, żadne zakrętki nie mogą być pordzewiałe a słoiki wyszczerbione, czy uszkodzone;
- pamiętaj, by ogórki w słoiku były zawsze wszystkie przykryte wodą, inaczej zepsują się;
- na końcu uważnie i porządnie zakręć ogórki w słoiku;
- eksperymentuj z dodatkami: dodawaj obrany czosnek, świeży koper, natkę pietruszki, liść chrzanu, porzeczki, dębu czy liść winogron – ja dodaję ostatnio liście winogron, gdyż moi rodzice mają winogrona, a takich liści jest cała masa – akurat idealne, by je wykorzystać do niektórych domowych przetworów.
Składniki:
– są to składniki na 8 słoików 300 ml
- 1 kg mniejszych ogórków gruntowych – ja wykorzystałam ogórki z ogrodu warzywnego mojej Mamy:)
- korzeń chrzanu
- 8 małych ząbków czosnku
- mały pęczek kopru z nasionami
- kilka liści winogron
- kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli kuchennej
Jak zrobić?
1. Wyparzone i dobrze osuszone słoiki układam na bawełnianej ściereczce kuchennej obok siebie.
2. Zagotowuję solankę.
3. W słoikach układam ogórki pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Wkładam do każdego słoika po równo: kilka ziarenek pieprzu, ziela, czosnek, kawałki chrzanu, liście winogron i kopru. Całość zalewam gorącą solanką, tak by przykrywała dokładnie ogórki.
4. Dokładnie zakręcam słoiki i odstawiam do kiszenia na 2-3 tygodnie.
Oczywiście są to składniki na niewielką ilość słoików z kiszonymi ogórkami, co za tym idzie niewielką ilość przetworów. Ja zawsze robię kilka słoików wszystkiego po trochu: ogórków kiszonych, konserwowych, marynowaną paprykę, marynowaną cukinię, patisony, wiele dżemów, powidła. Nie zmieściłabym wszystkiego w dużych ilościach w domu, więc robię wiele różnych smakołyków, ale w mniejszych ilościach. I tak zresztą dzielę się nimi z najbliższymi, więc szybko znikają. Dlatego jeśli chcecie zrobić znacznie większą ilość kiszonych ogórków, po prostu kupcie wszystkiego razy dwa lub trzy.
Te słoiki u nas tak szybko idę, że ostatnio postanowiłam i kupiłam sobie kamionkowy garnek 5 L do kiszenia ogórków. Teraz będę szaleć na dwa fronty;D, do tego super wychodzą w nich ogórki małosolne. Gdy jest bardzo ciepło, na drugi dzień są już prawie gotowe.
Oto dowód:
A tu moje ogórki, które czują się tu bardzo dobrze 🙂
Życzę Wam miłego kiszenia! Smacznego 😉