Klopsiki wołowe

Dla mięsożerców – pyszne zarówno z ryżem lub różnymi kaszami. Moi bliscy je uwielbiają, więc mogę je z czystym sumieniem polecić.

Jest to przepis na same klopsiki w sosie, bez dodatków, gdyż te zostawiam Wam do woli wedle życzenia i gustu:)

Smacznego:)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • szklanka wody
  • 1 spora łyżka serka puszystego naturalnego Piątnica / ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka zmielonej świeżo kolendry, papryka słodka, lubczyk, tymianek
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy mięso, jajko i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy.

Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe.

Na patelni podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę oraz pomidora. Gdy zmiękną dodajemy szklankę wody, przyprawiamy do smaku.

Dodajemy uformowane klopsiki.

Dusimy do miękkości mięsa, pod koniec dodajemy serek, mieszamy, chwilę dusimy. Posypujemy świeżo startą natką i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.