Klopsiki z cukinią i pomidorkami

Koledzy mojego Męża zgodnie twierdzą, że jest rozpieszczany, przysłowiowy pączek w maśle. Wszystko na czas, porządek, ład, harmonia, z kuchni codziennie inny kuszący zapach… Prawda jest taka, że kiedy jest się szczęśliwym to tym szczęściem chcesz się dzielić, dawać. Każdemu. A co dopiero mówić o najbliższych. Mają szczęście i tyle. Bo w kuchni nigdy nie jestem zmęczona 🙂 i ciągle chcę się tym dzielić 😉
Kiedy nastoję się w kuchni, nagotuję, jestem szczęśliwa. Zajadamy z radością to co jest przygotowane, potem (najchętniej) jak moja Mama mówi należy się pół godzinki dla słoninki, nie zawsze tak jest. Chwila relaksu z gorącą herbatą jest, potem wracamy do pracy.

Ale czasem późnym wieczorem zamiast kłaść się spać, wszystko skrupulatnie Wam opisuję, taka jestem 😉 Mąż na to “masz jeszcze na to siły”, nie wiem, jakoś po prostu mam 🙂

To kolorowe smaczne danie podaję z dowolnym krótkim makaronem. Jest szybkie w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie. A to za sprawą wielu ziół, no i oczywiście świeżych warzyw, które przesmażone na maśle z dodatkiem lubczyku zachwycają smakiem i aromatem. Człowiek od razu robi się głodny. Cel osiągnięty 🙂 Danie zaspokoi z pewnością każdy głód.
Jeśli nie jadasz mięsa, zrezygnuj z niego w tym daniu. Zobaczysz, że celowe pominięcie tego składnika nie ujmie daniu nic.

SMACZNEGO 😉

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka ostra, łyżeczka kolendry w ziarenkach, pół łyżeczki kminku
  • 1/4 szklanki wody
  • przyprawy do warzyw: majeranek, suszone warzywa – vegeta, pieprz cytrynowy, lubczyk
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. w misce mieszamy mięso z wodą
  2. w moździerzu ucieramy kolendrę i kminek, dodajemy do mięsa razem z innymi przyprawami do mięsa
  3. pomidorki kroimy na ćwiartki, cukinię w plasterki, cebulę w kostkę
  4. na oleju i maśle dusimy do miękkości wszystkie warzywa, w połowie duszenia przyprawiamy przyprawami do warzyw
  5. z mięsa tworzymy kuleczki, obsmażamy z każdej strony na patelni i dodajemy na koniec do gotowych duszonych miękkich warzyw, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy do smaku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.