Klopsiki z indyka w sosie bolońskim

Dziś na obiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar. Jest naprawdę pysznie!

Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • słoik sosu bolońskiego Jamar
  • spora garść mrożonej marchewki w kostce
  • spora garść mrożonego zielonego groszku
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa.

Mięso przyprawiam w misce, dodaję jajko, mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła.

Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar, przyprawiam w razie potrzeby.

Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar

 

Gotowe! Smacznego 🙂

 

 

Jedna odpowiedź do “Klopsiki z indyka w sosie bolońskim”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.