Proste i szybkie kluseczki biszkoptowe o nieregularnych kształtach, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Są delikatne i mięciutkie, w sam raz do zup lub sosów. Kluski biszkoptowe polecam z zupą pomidorową, rosołem, gulaszem mięsnym, warzywnym (np. ratatouille) lub sosem pieczarkowym, pomidorowym.. Podgrzane z masełkiem i posypane natką, koperkiem też smakują. Możesz je dodatkowo posypać parmezanem na talerzu. Kluseczki biszkoptowe podasz także z podsmażoną na rumiano kiełbasą lub boczkiem z cebulką. To łatwy i tani przepis, który z łatwością przygotujesz. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kluski biszkoptowe jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane np. z masełkiem i koperkiem.
Kluski biszkoptowe
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 1 lekko czubata łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- większa szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.
W osobnej miseczce umieść dwa żółtka z łyżką masła.
Żółtka z masłem utrzyj na gładką masę. Możesz to zrobić przy pomocy rózgi kuchennej bądź miksera.
Masa nie powinna mieć żadnych grudek.
W szklanej misce utrzyj mikserem dwa białka ze szczyptą soli na sztywny puch.
Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Gdy całość ładnie się połączy wsyp trzy spore łyżki mąki pszennej, dodaj sporą szczyptę soli. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj. Zrobisz to przy pomocy łyżki. Możesz też sięgnąć po mikser i króciutko zmiksować masę, na małych obrotach.
W garnku zagotuj posoloną wodę lub dowolny bulion. Na wrzątek wrzucaj niewielkie kluseczki. Nabieraj jedną łyżką, drugą zsuwaj. Możesz też masę zsuwać z łyżki palcem wprost na wrzątek.
Kluseczki gotuj na średniej mocy palnika przez kilka minut, do miękkości.
Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy.
Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem i posypać parmezanem.
Smacznego.
Inspiracja: pychotka.pl
Wow:)) nigdy nie słyszałam. Zrobię dziecku do zupy:)! A i teściową zaskoczę 😄