Tradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej 😉 do tego można zrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką lub okraszone masełkiem z cebulką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 250 mąki ziemniaczanej
- łyżeczka chrzanu
- trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu;
- następnie odlewam wodę, chwilę odparowuję na ogniu, potem tłukę je dokładnie w garnku lub przepuszczam przez praskę;
- do masy dodaję mąkę wraz z połową łyżeczki startej drobno skórki z cytryny;
- z mojej masy formuję kulki nieco większe niż orzech włoski, w środku robię dziurkę końcówką drewnianej łyżki lub palcem;
- i ostatnia rzecz: wrzucam kluski na osolony wrzątek i gotuję od momentu wypłynięcia na wierzch około 1 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową. Smacznego 🙂