Kluski śląskie z delikatną skórką cytrynową

Tradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej 😉 do tego można zrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką lub okraszone masełkiem z cebulką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka chrzanu
  • trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

  1. obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu;
  2. następnie odlewam wodę, chwilę odparowuję na ogniu, potem tłukę je dokładnie w garnku lub przepuszczam przez praskę;
  3. do masy dodaję mąkę wraz z połową łyżeczki startej drobno skórki z cytryny;
  4. z mojej masy formuję kulki nieco większe niż orzech włoski, w środku robię dziurkę końcówką drewnianej łyżki lub palcem;
  5. i ostatnia rzecz: wrzucam kluski na osolony wrzątek i gotuję od momentu wypłynięcia na wierzch około 1 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.