Kluski śląskie z parmezanem

Kluski śląskie lubią gulasze, których sos zatapia się w charakterystycznej dziurce. Ja podaję kluski śląskie do pieczonej kaczki, chrupiącej kury, gulaszy z dodatkiem surówek, szczególnie kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, surówki z pora. Wspaniale tworzą smakowity duet! Dziś kluski z parmezanem podane z domową surówką colesław i kawałkami piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • parmezan do starcia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 10 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i mąki, przypraw solą. Zagnieć porządnie i ulep kluseczki trochę większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek.

Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, gotuj na średnim ogniu 5 minut aż wypłyną na powierzchnię.

Wyjmuj cedzakiem, osączaj z wody i posyp startym parmezanem i pieprzem – smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.