Kluski śląskie

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką.

Lubimy też:

  • świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub
  • przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same, łyżką lub z sosem pieczarkowym;)

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję, przepuszczam przez praskę albo dobrze tłukę.

Potłuczone ziemniaki wkładam do większej miski, lekko uciskam, 1/4 ziemniaków zabieram, w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, niewiele, dodaję pozostałe ziemniaki, mieszam, w razie potrzeby dodaję jeszcze mąkę.

Na koniec dodaję 1 jajko, przyprawiam do smaku solą.

Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, palcem robię wgłębienie, odstawiam na blat podsypany mąką.

Kluski wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszam, aby nie przykleiły się do dna a po wypłynięciu na powierzchnię gotuję ok. 2 minut. Gotowe;)

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.