Kluski z makiem

Dziś, awansem przed świętami serwuję kluski z makiem. Kluski z makiem to łazanki z masą makową przepełnioną bakaliami i miodem. Wspaniały posiłek! Wyjątkowo łatwe danie gdy skorzystamy z gotowej masy makowej i kupnego makaronu, tak jak ja dziś.

Na wielu blogach, w książkach czy publikacjach można spotkać wersje z wszelakimi rodzajami makaronów – mi to nie przeszkadza, lubię eksperymenty, zmiany tradycyjnych przepisów, czasem brak czasu i czegoś w kuchni wymusza kulinarną kreatywność.. Tak powstałe dania są najlepsze!

Oczywiście możecie zrobić wszystko od podstaw i pokusić się o domowy makaron oraz zrobienie własnej masy makowej (a to co domowe – najlepsze, podkreślam to zawsze!:), ja jednak na razie 😉 nie odważyłam się, m.in. z braku czasu, ale wszystko przede mną!

SKŁADNIKI : (na 2-3 porcje)

  • 150 g makaronu kokardki (włoskie farfalle, czyli motyle)
  • 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO
  • opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego
  • opcja: garść suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

Masę makową przekładam do garnuszka, dodaję łyżeczkę miodu, żurawinę i lekko podgrzewam.

Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową HELIO gotowe. Smacznego:)

Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw, co jest trochę czasochłonne i wymaga użycia maszynki do mielenia.

3 odpowiedzi do “Kluski z makiem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.