Dziś knedle z serem:) Kto ich nie lubi.. Można dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam dorzucając do ciasta trochę gałki muszkatołowej i poszatkowaną świeżą miętę. Mi zasmakowały, ciekawa jestem co Wy sądzicie na ten temat:)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 żółtko
- 1 jajko (całe)
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka listków świeżej mięty
- 2 -3 cienkie plastry boczku
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę i miętę, żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy dwa rodzaje mąki, całe jajko, dokładnie mieszamy. Podsypujemy blat mąką i wyrabiamy gładkie ziemniaczane ciasto. Odrywamy kawałki, z których robimy kule wielkości około dwóch orzechów włoskich. Ja lubię takie większe, jest w nich więcej farszu:) Wkładamy w środek łyżkę serowego farszu i zawijamy kuleczkę.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Polewamy usmażonym na chrupiąco boczkiem bądź masłem. Smacznego! 😉