Knedle z serem, gałką muszkatołową i miętą

Dziś knedle z serem:) Kto ich nie lubi.. Można dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam dorzucając do ciasta trochę gałki muszkatołowej i poszatkowaną świeżą miętę. Mi zasmakowały, ciekawa jestem co Wy sądzicie na ten temat:)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 jajko (całe)
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 -3 cienkie plastry boczku
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę i miętę, żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy dwa rodzaje mąki, całe jajko, dokładnie mieszamy. Podsypujemy blat mąką i wyrabiamy gładkie ziemniaczane ciasto. Odrywamy kawałki, z których robimy kule wielkości około dwóch orzechów włoskich. Ja lubię takie większe, jest w nich więcej farszu:) Wkładamy w środek łyżkę serowego farszu i zawijamy kuleczkę.

Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.

Polewamy usmażonym na chrupiąco boczkiem bądź masłem. Smacznego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.