Kokosanka z brzoskwiniami

Kolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych wieczorów 😉


SKŁADNIKI:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z wanilią
  • puszka brzoskwiń – połówek
  • kilka łyżeczek ciemnego dżemu
  • cukier puder do oprószenia

Uwagi do przepisu:

Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco większą albo tortownicę 24 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia.

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, układam połówki brzoskwiń a w każde wgłębienie łyżeczkę ciemnego dżemu.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, beez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę i piekę ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

2 odpowiedzi do “Kokosanka z brzoskwiniami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.