Kolorowe pierogi z mięsem

Pierogi mogą zachwycać nie tylko smakiem, farszem, ale też kolorem! Dziś proponuję Wam kolorowe pierogi z mięsem.

Jedne koloruję burakami, drugie szpinakiem. Dzięki temu otrzymuję na stole kolorowy efekt: kuszące bordowe i zielone pierogi 🙂

Cieszą nie tylko podniebienie, ale też oko! Polecam 🙂

Składniki:

Farsz mięsny:

  • 0,5 kg wołowiny z rosołu
  • 2 udka z rosołu
  • seler, 2 pietruszki, 2 marchewki i 2 cebule z wywaru warzywnego
  • szklanka rosołu
  • czosnek
  • majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • bułka namoczona w mleku

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy
  • burak
  • pół szklanki szpinaku rozmrożonego

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z wodą i olejem, dodajemy jajko, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy zmielonego w blenderze ugotowanego niecałego buraka – na oko, do drugiej podsmażony do miękkości szpinak – ilość także na oko, do zabarwienia ciasta.

Cebulę i warzywa kroimy w plasterki, mięso w kawałki. Mielimy w maszynce: mięso, podsmażoną cebulkę, warzywa, na koniec bułkę tartą wyciśniętą z nadmiaru mleka. Bułka przepycha szybciej to co chcemy zmielić. Wszystkie zmielone składniki przyprawiamy, mieszamy dokładnie i faszerujemy nim ciasto.

Z ciasta wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na średnim ogniu od czasu wypłynięcia około 3-5 minut.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.