Kompot truskawkowo-malinowy na dwa sposoby

W upalne dni i nie tylko. Domowy kompot jest najlepszy, bo przygotowany samodzielnie, bez zbędnych składników. Łatwy w przygotowaniu, kilka niezbędnych składników, zdrowo, smacznie, orzeźwiająco – szczególnie gdy pijemy schłodzony kompot z kostkami lodu i np. z dodatkiem świeżych listków mięty.

Kompot truskawkowo-malinowy na dwa sposoby: z owoców świeżych i mrożonych.

Kompot truskawkowo-malinowy ze świeżych owoców

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g malin
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową
  • 2 – 3 l wody – w zależności jaką intensywność smaku i koloru chcecie uzyskać

Przygotowanie:

  1. Truskawki i maliny myjemy, osuszamy, z truskawek usuwamy szypułki.
  2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Możemy na początku 2 litrami, w trakcie gdy zobaczymy kolor i intensywność smaku możemy dolać więcej wody.
  3. Kiedy kompot zacznie wrzeć dodajemy oba rodzaje cukru , mieszamy, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Gotowe!

Kompot truskawkowo-malinowy z mrożonych owoców

Składniki:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 300 g mrożonych malin
  • 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową
  • 2 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 2 l wody

Przygotowanie:

  1. Doprowadzam wodę z cukrem do wrzenia.
  2. Wrzucam mrożone owoce, gotuję na lekkim ogniu przez kilka – kilkanaście minut do uzyskania pięknego koloru, aromatu i smaku.

Gotowe! Na zdrowie 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.