W upalne dni i nie tylko. Domowy kompot jest najlepszy, bo przygotowany samodzielnie, bez zbędnych składników. Łatwy w przygotowaniu, kilka niezbędnych składników, zdrowo, smacznie, orzeźwiająco – szczególnie gdy pijemy schłodzony kompot z kostkami lodu i np. z dodatkiem świeżych listków mięty.
Kompot truskawkowo-malinowy na dwa sposoby: z owoców świeżych i mrożonych.
Kompot truskawkowo-malinowy ze świeżych owoców
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 500 g malin
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową
- 2 – 3 l wody – w zależności jaką intensywność smaku i koloru chcecie uzyskać
Przygotowanie:
- Truskawki i maliny myjemy, osuszamy, z truskawek usuwamy szypułki.
- Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Możemy na początku 2 litrami, w trakcie gdy zobaczymy kolor i intensywność smaku możemy dolać więcej wody.
- Kiedy kompot zacznie wrzeć dodajemy oba rodzaje cukru , mieszamy, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Gotowe!
Kompot truskawkowo-malinowy z mrożonych owoców
Składniki:
- 450 g mrożonych truskawek
- 300 g mrożonych malin
- 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową
- 2 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu
- 2 l wody
Przygotowanie:
- Doprowadzam wodę z cukrem do wrzenia.
- Wrzucam mrożone owoce, gotuję na lekkim ogniu przez kilka – kilkanaście minut do uzyskania pięknego koloru, aromatu i smaku.
Gotowe! Na zdrowie 🙂