Kompot z dyni

Aromatyczny kompot z dyni przygotowałam pierwszy raz. Jakoś nigdy nie było mi po drodze z robieniem wszelkich napojów z udziałem dyni. Ale kiedy przywiozłam (wręcz!) zapas dyni na mega rodzinny gar zupy krem z dyni postanowiłam ugotować też kompot. Bo kompot zawsze u nas w domu był. Najlepszy był ten z jabłek z ogrodu, ze szczyptą cynamonu. Pamiętam też ten z gruszek, truskawek i żółtych śliwek. Super było wracać latem „z podwórka” na schłodzony domowy kompot 🙂

Dziś przygotowuję kompoty z różnych owoców, także z suszu, doprawiam po swojemu. Zimą pijemy gorące do obiadu, latem schłodzony, nawet z kostkami lodu, skórką z cytryny i świeżą miętą.

Zapraszam dziś na kompot z dyni. Jest pyszny i aromatyczny. Zniknął dość szybko z dzbanuszka 😉

Składniki:

  • 860 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka goździków
  • miód do smaku
  • woda

Przygotowanie:

Dynię umieszczam w garnku, zalewam lekko ponad stan wodą, dodaję goździki i obraną pokrojoną w kostkę pomarańczę.

Gotuję do miękkości dyni, dodaję sok z cytryny, w razie potrzeby doprawiam do smaku miodem. Odsączam na sicie i podaję kompot.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.