Kompot z jabłek na 3 sposoby

Kompoty są zdrowsze, ba! zdecydowanie lepsze i tańsze od kupnych zamienników z często niepotrzebnymi różnymi dodatkami.

Słynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często.

Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe.

Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie – wiśni. Z wiśni, czasem w połączeniu z jabłkami bądź zamiennie, tylko z jabłek. Nigdy się nie nudził, a świetnie chłodził. Pamiętam też ten z mirabelek. Przynosiliśmy je garściami zza płotu ciesząc się od wejścia do domu ich słodkim zapachem i wspaniałym smakiem, oraz tym co za chwilę z nich powstanie.

Dziś przedstawię Wam kompoty z jabłek na 3 sposoby: z jabłek i cukru, z jabłek świeżych w połączeniu z suszonymi oraz kompot z jabłek i dzikiej róży. Każdy smaczny, orzeźwiający, inny.

Dodawać cukier czy nie? Jeśli owoce są bardzo dojrzałe bądź odmiana jest słodka nie potrzeba cukru. Z twardych jędrnych mało dojrzałych, kwaśnych owoców powstanie nieco wytrawny kompot (dla mnie idealny;), możecie dodać wtedy nieco cukru – tu, w zależności od upodobań. Ja nie przepadam za mocno dosładzanymi kompotami, mam cieszyć się zdrowiem i smakiem owocu. Kompot ma mnie orzeźwić w gorący dzień, nie zasłodzić. Idealny dla mnie kompot to ten, który jedyną słodycz zawdzięcza użytym owocom LUB zawiera śladową ilość dodanego cukru. Natura. Ale każdy jest inny, ma inne upodobania, smaki. Przedstawione poniżej kompoty zawierają cukier, w mniejszym lub większym stopniu, ale jednak. Wypróbujcie także taki z dojrzałych owoców bez dodatku cukru. I pijcie na zdrowie!

Zaczynamy!

Kompot z jabłek Ani Starmach

Potrzebujemy:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jabłka dobrze myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Zalewamy litrem wody, dodajemy cukier, dużą szczyptę cynamonu i łyżkę soku z cytryny.
  3. Gotujemy aż jabłka zmiękną – gotowe!

Kompot ze świeżych i suszonych jabłek – mój

Potrzebujemy:

  • 2 kg jabłek
  • 100 g suszonych jabłek
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka dobrze myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Zalewamy wodą, około 2-2,5 litra, opcjonalnie – dodajemy cukier. Gotujemy aż jabłka zmiękną.

Kompot z jabłek i dzikiej róży

Robię przetwory, H. Szczygłowa, L. Nowicka, PWE, 1985

Potrzebujemy:

  • 75 dag jabłek
  • 25 dag owoców dzikiej róży (czerwone, niezupełnie dojrzałe)
  • 1/2 l wody
  • 25 dag cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka dobrze myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Owoce róży umyć, przeciąć na połówki, usunąć szypułki oraz resztki kielicha i małą łyżeczką wydrążyć nasiona wraz z włoskami.
  3. Owoce róży szybko opłukać.
  4. Zalewamy jabłka i różę wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości.

Na zdrowie! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.