Kompot z suszu i świeżych jabłek

Kompot z suszonych owoców i świeżych jabłek z gruszkami powstał z myślą o mojej rodzinie. Był uzupełnieniem domowego, rodzinnego obiadu. Kompot domowy to zdecydowanie smak dzieciństwa, zapach lata lub świąt. Latem powstaje z owoców wszelakich, świeżych, podany nawet z kostką lodu. Ten świąteczny pachnie suszonymi owocami, goździkami, czasem cynamonem, przyprawą do piernika i miodem. Kompot to idealny napój na ciepło lub zimno. Ten z dodatkiem suszu jest naturalnie i niebywale słodki, bardzo aromatyczny, delikatny. Do swojego kompotu wykorzystałam słodkie gruszki, nieco twarde i niezbyt słodkie jabłka ze skórkami oraz suszone owoce HELIO. Kompot to idealna propozycja na świąteczny napój po obiedzie. Polecam dla zdrowia!

Kompot z suszu, świeżych jabłek i gruszek


SKŁADNIKI:

  • 4 gruszki
  • 5 jabłek
  • 300 g suszonych owoców HELIO
  • 2 goździki
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

Owoce myję, kroję w ósemki, pozbawiam gniazd nasiennych.

Do większego garnka wrzucam owoce, owoce suszone i goździki. Zalewam wodą, tak by przykryła owoce lekko ponad stan. Nie podaję konkretnej ilości wody, dodaję ją na oko, im mniej tym kompot bardziej esencjonalny i słodki.

Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na wolnym ogniu kilka minut. Podaję gorący. Smakuje także na zimno.


Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Kompot z suszu i świeżych jabłek”

Pozostaw odpowiedź Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.